Το Καλειδοσκόπιο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει μια διαφορετική και απόλυτα προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εποχής Κατασκήνωση Μέσα στην Πόλη με ολοκληρωμένα προγράμματα δημιουργικής έκφρασης και δραστηριοποίησης που δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους και να ζήσουν καινούργιες εμπειρίες παρέα με παλιούς και καινούργιους φίλους. Στο φετινό SummerCamp η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των παιδιών αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητά μας. Ο χώρος μας είναι σχεδόν 200 τετραγωνικά μέτρα, χωρίζεται σε δύο κυρίως τμήματα, ευάερα και ευήλια 🙂

• Μία μοναδική καλοκαιρινή εμπειρία για δημιουργική απασχόληση, παιχνίδι και ψυχαγωγία περιμένει τα παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, Δευτέρα – Παρασκευή, 8. 00 π.μ. έως 14:00 μ.μ., από την 1 Ιουνίου έως τις 14 Αυγούστου.

Για έντεκα εβδομάδες το Καλειδοσκόπιο διοργανώνει ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  μέσα στο καλοκαίρι βασισμένο στις τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού.  Τα παιδιά παράλληλα θα γνωρίσουν και άλλες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα  στο Καλειδοσκόπιο όπως  Εικαστικά, Μουσικοκινητική  Αγωγή Orff, Παιχνίδια σωματικής έκφρασης και messy play.

Περιλαμβάνει  έντεκα  περιόδους, με διαφορετικές θεματικές  ανά εβδομάδα:

 «Παιχνίδι και Τέχνες» Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις παραστατικές τέχνες (θέατρο, χορό, αυτοσχεδιασμό κα.)  μέσα από παιχνίδια ρόλων και τεχνικές του Θεατρικού Παιχνιδιού.

«Τα παλιά επαγγέλματα ζωντανεύουν» Ο γανωτής, ο πεταλωτής, ο λούστρος, ο ντελάλης, ο εφημεριδοπώλης και πολλά άλλα επαγγέλματα αναβιώνουν μέσα από παλιές φωτογραφίες και δίνουν στα παιδιά μια πρώτη ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με επαγγέλματα που μέσα από την πάροδο του χρόνου έχουν εξαφανιστεί.

«Κι αν η άνοιξη φυλακιζόταν;» Ο χειμώνας θυμώνει με την άνοιξη, την φυλακίζει και αποφασίζει να κάνει κρύο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η άνοιξη, άραγε, καταφέρνει να αποδράσει; Κι αν όχι; Τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στη ζωή των ανθρώπων; Το φθινόπωρο και το καλοκαίρι αντιδρούν καθόλου; Τα παιδιά με οδηγό τους το παραμύθι “κι αν η άνοιξη φυλακιζόταν” ταξιδεύουν στις ομορφιές των εποχών, στα ήθη και στα έθιμα, στις καιρικές συνθήκες και στις γιορτές που αναβιώνουν ανά εποχή.

Δίνουν σάρκα και οστά στους ήρωες του παραμυθιού μέσα από τις ιστορίες τους και δημιουργούν το δικό τους ανατρεπτικό φινάλε. Η εβδομάδα θα ολοκληρωθεί με τις απεικονίσεις των ηρώων του παραμυθιού σε χαρτόνι μέτρου με τα διαφορετικά υλικά που τους δίνονται.

«Μια σταγόνα διηγείται.» Μια βδομάδα βασισμένη στην οικολογική ιστορία “Απεργία στον κύκλο του νερού”. Τα παιδιά μαθαίνουν για την αξία των υδάτινων πόρων, τις συνεχείς αλλαγές στην μορφή του νερού, αλλά και τις επιπτώσεις στον πλανήτη από τα μολυσμένα ύδατα. Μέσα από ένα παιχνίδι ευαισθητοποίησης με ανακυκλώσιμα υλικά τα παιδιά ανακαλύπτουν την χρησιμότητά τους αλλά και την απόλυτη μεταμόρφωσή τους. Στο τέλος της εβδομάδας ακολουθεί εικαστικό εργαστήρι  κατασκευής κούκλας από ανακυκλώσιμα υλικά.

«Εσύ, εγώ , αυτός, όλοι εμείς.» Ένα πρόγραμμα βασισμένο στην ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα, το οποίο αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι του και να βιώσει την ανασφάλεια και την απόρριψη μέχρι να βρει προστασία, αγάπη και ζεστασιά. Η ταινία κινουμένων σχεδίων «Ειρήνη» ( εκπαιδευτικό υλικό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες) ευαισθητοποιεί τα παιδιά κυρίως σε θέματα διαφορετικότητας, ανεκτικότητας αλλά και πολιτισμικών διαφορών. Τα παιδιά μέσα από παιχνίδια ρόλων έρχονται σε επαφή με διαφορετικούς τύπους ανθρώπων συνθέτοντας τις δικές τους ιστορίες.

«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν…»  Τα παραμύθια είναι αυτά που βοηθούν  τα παιδιά να ταξιδεύουν, να βρίσκουν εμπόδια, να παλεύουν με δράκους και να σώζουν πριγκίπισσες. Δουλεύουν κομμάτια του χαρακτήρα τους, που ούτε τα ίδια γνωρίζουν.Τους δίνετε η δυνατότητα να γίνουν κάτι που δεν είναι, μπορούν να αποκτήσουν μια δύναμη που δεν έχουν, και ικανότητες που έχουν οι σούπερ ήρωες που θαυμάζουν και που πάντα νικούν. Ταξιδεύοντας, λοιπόν, μέσα στον κόσμο των παραμυθιών θα ζωντανέψουμε παλιούς αλλά και δικούς μας καινούργιους ήρωες και θα φτιάξουμε μια σειρά από νέα παραμύθια.

«Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία δεν την βλέπουνε τα ματια..» Ο Μικρός Πρίγκιπας, το γελαστό αγόρι με τα χρυσαφένια μαλλιά ζει σε έναν μικροσκοπικό πλανήτη με μόνη του διασκέδαση τα υπέροχα χρώματα του ήλιου όταν δύει. Ένα κατακόκκινο τριαντάφυλλο θα ταράξει ξαφνικά την μοναξιά του, θα τον μαγέψει και θα τον προβληματίσει! Και τότε το ταξίδι ξεκινά. Θα συναντήσουν τον πιλότο, το λουλούδι, τον βασιλιά, την αλεπού και με άξονα πάντα το θεατρικό παιχνίδι θα ανακαλύψουν παρέα, το βαθύτερο νόημα της ιστορίας, θα έρθουν σε επαφή με το αγαπημένο κείμενο κα θα αναρωτηθούν: «Τι απέγινε τελικά ο Μικρός Πρίγκιπας»;

«Μυθικά τέρατα σ’ όλης της γης τα πέρατα…» Η μυθολογία είναι ο πρόδρομος των παραμυθιών και, μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με κάποια από τα πιο παράξενα και φανταστικά όντα των αρχαίων Ελλήνων. Όντα με ανθρώπινη μορφή, αλλά με κάποιο υπερφυσικό χαρακτηριστικό (Κύκλωπες, γίγαντες), όντα που το πάνω μισό μέρος του σώματος τους ήταν ανθρώπινο και το άλλο μισό ζώο (Κένταυρος), όντα που είχαν κεφάλι ανθρώπου και σώμα ζώου (Μινώταυρος), όντα που ζούσαν στη θάλασσα (Τρίτων) αλλά και όντα που το σώμα τους ήταν σχηματισμένο από πολλά διαφορετικά ζώα (Σκύλλα).

«Στο άπειρο κι ακόμα παραπέρα» Τι συμβαίνει όταν ένα χαμένο διαστημόπλοιο πέφτει στα χέρια των παιδιών; Όταν γνωρίζουν έναν αστροναύτη και κάποιους περίεργους εισβολείς; Μια μεγάλη διαστημική περιπέτεια ξεκινά. Πλάνητες με πολλές ιδιοτροπίες. Θυμωμένοι, Χαρούμενοι, λυπημένοι. Ένα φεγγάρι που παρακολουθεί κάθε μας κίνηση. Ένας ιπτάμενος δίσκος. Ένα αστέρι που μόλις γεννήθηκε. Θα καταφέρουν τα παιδιά να επιστρέψουν από αυτήν την περιπέτεια ή θα μείνουν για πάντα εγκλωβισμένα στο διάστημα.

«Πίνακες γεμάτοι ιστορίες»  Όταν αντικρίζουμε για πρώτη φορά έναν πίνακα ζωγραφικής δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ευθύς την πολυπλοκότητά του. Μάλιστα οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από πολλά κλασσικά έργα θα μπορούσαν να γίνουν ολόκληρα μυθιστορήματα.Τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με δέκα πίνακες κλασικών και μοντέρνων ζωγράφων και ως γνήσιοι εξερευνητές θα ανακαλύψουν τι κρύβεται πίσω από αυτό που βλέπουν.

 «O κύκλος των χαμένων παιχνιδιών» Παλιά παραδοσιακά παιχνίδια θα ζωντανέψουν σ’ ένα διαφορετικό λούνα παρκ. Αγώνες με εμπόδια, παιχνίδια ευστοχίας, κινητικές δεξιότητες, κυνήγι θησαυρού, τσουβαλοδρομίες, κουταλοδρομίες, μπαλονοδρομίες, παιχνίδια με κορδέλες και στεφάνια, χούλα χούπ, τυφλό περπάτημα και πολλά άλλα.

INFO

“Κατασκήνωση στην Πόλη”  Καλειδοσκόπιο 2020
*1 Ιουνίου – 5 Ιουνίου, 8 Ιουνίου – 12 Ιουνίου, 15 Ιουνίου  – 19 Ιουνίου,  22 – 26 Ιουνίου, 29 Ιουνίου – 3 Ιουλίου, 6 Ιουλίου – 10 Ιουλίου,  13 Ιουλίου – 17 Ιουλίου, 20 Ιουλίου – 24 Ιουλίου, 27 Ιουλίου –  30 Ιουλίου, 3 Αυγούστου – 7 Αυγούστου & 10 Αυγούστου – 14 Αυγούστου

*Δευτέρα – Παρασκευή, από τις 8: 00  π.μ.  έως  14:00  μ.μ.
*Για παιδιά από 5 έως 12 ετών

Πληροφορίες / Κρατήσεις στο Καλειδοσκόπιο
Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00 – 14:00 & 17:00 – 20:00
Τηλ. 213 0454929
Email: info@kaleidoskopio.edu.gr

Διοργάνωση: Καλειδοσκόπιο
Σχεδιασμός προγράμματος: Μυσίρη Χριστίνα